Blog

Blog, Veterinar, Zdravlje

Ljubimci, stres i samopouzdanje

February 18, 2019, Author: Gravida Veterinarska ambulanta

Ako posedujete psa ili mačku, verovatno vam nisu potrebne naučne studije da bi vam rekle ono što već znate: vaš ljubimac čini da se osećate bolje. Ljubimac daje bezuslovnu ljubav. Izgleda da on zna šta osećate i odražava ta osećanja. Može da te nasmeje, i može da te natera da plačeš. Sva ta osećanja – ljubav, deljenje, empatija i još mnogo toga – podićiće vas kada se osećate loše i učiniće da se bolje nosite sa stresom. – A da li nauka ima nešto da doda ovu temu?

Studije pokazuju da kućni ljubimci povećavaju samopouzdanje i smanjuju stres

Dve relevantne studije ispitivale su uticaj kućnih ljubimaca na ljudske emocije. U prvom su učesnici bili podeljeni u tri grupe. Jedna grupa je imala kućnog ljubimca u blizini, druga je zamoljena da razmisli o kućnom ljubimcu, a za treću, kućni ljubimci uopšte nisu bili uključeni. Tada im je rečeno da nabroje svoje ciljeve i koliko su sigurni da će ih postići. Prve dve grupe su došle do duže liste ciljeva i bile su znatno sigurnije da ih mogu postići.

stress-391654

U drugom eksperimentu, istraživači su podelili učesnike u iste tri grupe, ali ovaj put su ih zamolili da izvrše „stresan“ zadatak i prate promene u krvnom pritisku. Oni koji su imali kućne ljubimce u blizini ili su mislili na kućne ljubimce imali su značajno niži krvni pritisak. Zaključak? Imati ljubimce blizu vas, ili čak samo razmišljati o kućnim ljubimcima, ima efekat smanjenja stresa.

Da li postoje drugi načini na koje nas ljubimci oslobađaju od stresa?

Kućni ljubimci olakšavaju stres na 7 specifičnih načina:

alone-2666433
  1. Oni snižavaju krvni pritisak: Istraživanje potvrđuje rezultate dve gore navedene studije. Ono otkriva da ljubimci mogu biti pozitivno povezani sa snižavanjem krvnog pritiska.
  2. Oni povećavaju kardiovaskularno zdravlje: Nekoliko studija ukazuju da kućni ljubimci imaju pozitivan uticaj na zdravlje srca.
  3. Oni nas inspirišu da češće vežbamo: Istraživanja su pokazala da vlasnici kućnih ljubimaca, u proseku, češće vežbaju, a to pomaže da se smanji stres i depresija. Ovo je naročito slučaj kod vlasnika pasa, koji šetaju sa svojim psima i igraju se s njima napolju, ali vlasnici mačaka takođe imaju dodatnu vežbu od svakodnevne igre sa svojim kućnim ljubimcima.
  4. Oni čine da se osećamo manje usamljeno: S obzirom da su ljudi društvena bića, usamljenost zna da bude čest izvor stresa. Naši kućni ljubimci nam pružaju društvo, što ne samo da smanjuje usamljenost, već podstiče prijateljske interakcije sa drugim ljudima, dodatno smanjujući stres.
  5. Oni ispunjavaju našu potrebu za dodirom: Psiholozi su odavno shvatili važnost dodira za psihološko zdravlje. Fizički dodir smanjuje agresivnost, gradi poverenje, jača imuni sistem i smanjuje stres. Svi vlasnici kućnih ljubimaca uživaju u blagodatima dodira sa svojim ljubimcem.
  6. Oni povećavaju osećaj samopoštovanja: Vlasnici kućnih ljubimaca su imali bolje samopouzdanje od onih koji nisu imali ljubimca. Takođe su bili manje uplašeni i manje zabrinuti, što je sve doprinelo smanjenju ukupnog nivoa stresa.
  7.  Čine nas nasmejanima: Smeh ublažava stres i smanjuje napetost. Ako imate psa ili mačku, šanse su da ćete provesti dosta vremena u smehu, što je dobro za vaše zdravlje.
woman-918529

Vaš ljubimac, bilo da je u pitanju pas ili mačka (ili ptica, iguana ili zec), daje vam puno ljubavi svakoga dana. Zdravstvene koristi, kao što je smanjenje stresa, dovoljan su razlog da poželite najbolje za njih, uključujući njihovo zdravlje, sreću i blagostanje.

 

U veterinarskoj ambulanti Gravida, vidimo pozitivne efekte koje kućni ljubimci imaju na život njihovih vlasnika svaki dan. Ovo je samo jedan od razloga zbog kojih nam vaš ljubimac na prvom mestu kao i vama, i naša je misija da učinimo sve što je moguće kako bi osigurali da oni ostanu zdravi tokom svog života. Da biste saznali više o našim veterinarskim službama ili zakazali sastanak, kontaktirajte nas danas.