Blog

Blog, Papagaji, Zdravlje

Papagaji za početnike, a i one koji to nisu

February 26, 2019, Author: Gravida Veterinarska ambulanta
papagaji

Papagaji - veseli ljubimci

Oduvek su vas oduševljavali papagaji. Ali ste se uvek i pitali “Da li je papagaj dobar ljubimac za mene?” Papagaj je dobar ljubimac za one koji shvataju da su papagaji dugoročno posvećeni i imaju jedinstvene potrebe za negom.

 

Istraživanja pokazuju da su papagaji jedna od najinteligentnijih životinja koje su poznate čoveku. Postoji mnogo razloga zbog kojih papagaji predstavljaju dobre ljubimce ali je važno i da njihovi vlasnici budu dobro informisani.  Papagaji su često traženi zbog svojih zabavnih i komičnih ličnosti kao i njihovih živih boja. Različite vrste papagaja mogu da žive od 10 do preko 100 godina, tako da držanje papagaja kao ljubimca možemo smatrati doživotnom posvećenošću.

animals-3982182

Papagaji imaju odlične jezičke veštine. Često razumeju ljudski jezik, kao i dete od 4 do 5 godina. Oni su i društveni i inteligentni. Lojalni su  životni pratioci sa stvarnim emocijama. Jarkih boja, ljubazni i relativno laki za održavanje, papagaji su divni ljubimci za ljubitelje ptica svih uzrasta. Bez obzira da li ste novi roditelj papige ili ste imali papagaja nekoliko godina, evo nekoliko jednostavnih načina da im pokažete dodatnu ljubav i pažnju.

 Imajte na umu da će novi vlasnici papagaja morati da rade na izgrađivanju odnosa sa svojim ljubimcem. Kada se vaš papagaj oseća ugodno sa vama i raduje se što je u vašem prisustvu, počnite sa laganim dodirivanjem kljuna. Ako to prođe dobro, pokušajte da nežno pomazite glavu sa strane. Odatle ćete možda moći da pomazite i teme glave i vrata. Otkrili smo da mnogi papagaji vole da im se uši nežno pomiluju … naravno ako ih možete uopšte pronaći! Ne budite nestrpljivi i dajte dovoljno vremena  svom ljubimcu i sebi.

shutterstock_568424617

Neka naprave prvi korak

Kao što je to slučaj sa mnogim drugim životinjama, papagaji nenaviknuti na okolinu, novu rutinu, čudne zvukove ili novog vlasnika mogu biti nemirni ili nervozni. Bilo da je papagaj ljubimac nov za vas ili ne, uvek im dozvolite da oni prvi dođu k vama. Sedite blizu kada provode vreme izvan staništa, ali im se ne približavajte odmah. Neka se prvo naviknu na vaše prisustvo. Nakon nekog vremena, kada se oseti ugodno, papagaj će vam sam prići. 

U divljini, papagaji često dele obroke.  Zna se da su papagaji veoma čvrsto povezani jedni sa drugima,  mehanizam koji su razvili da bi osigurali opstanak svoje vrste u divljini.  Ako se drže u „zatočeništvu“, onda pokušavaju da ponovo stvore tu vezu sa onim ko je u blizini. Kada vi delite hranu sa svojim papagajem onda mu tako pokazuje da ste deo njegovog „jata“. Pobrinite se da ono što nudite vašem ljubimcu bude sigurno za njih da jedu i da nema mnogo soli i začina. Avokado, so, alkohol, sirovi krompir, čokolada ili bilo šta sa kofeinom mogu biti toksični za vašeg papagaja. Pored ovih namirnica, mnogi predmeti u domaćinstvu, kao i određene biljke mogu biti toksične. Proverite šta sve može biti otrovno za vašeg papagaja i da li neke stvari možda treba i ukloniti iz kuće.  

Ako je vaš papagaj previše neodlučan da zagrize hranu, probajte sa sledećim savetom. Papagaji komuniciraju na dva načina – putem glasa ili govorom tela. Možete komunicirati koristeći metode koje im najviše prijaju tako što ćete  im tiho govoriti, svirati muziku ili im tiho pevati.

parrot-3017449

Papagaj je ljubimac koji će vam svakako doneti neizmerno mnogo zabave, radosti, ali i ljubavi i posvećenosti. Ukoliko se odlučite za pernatog ljubimca vodite računa o njegovom zdravlju i postarajte se da uživa u vašoj brizi i staranju.