Blog

Blog, Vakcinacija pasa, Veterinar

Vakcinacija pasa – sve što treba da znate

January 3, 2019, Author: Gravida Veterinarska ambulanta
vakcinacija pasa

Vakcinacija pasa

Vakcinacija vašeg psa ima ključnu ulogu u zaštiti vašeg ljubimca od mnogih bolesti, od kojih neke mogu da budu čak i fatalne. Postoje različite vrste vakcina, od kojih su neke obavezne po zakonu, dok su druge opcione, ali mogu biti vrlo važne za zaštitu vašeg psa.

 

 

 

Vakcinacija pasa pomaže njihovom imunom sistemu da se pripremi za odbranu od organizama koji mogu biti uzročnici različitih oboljenja. Kao i kod ljudske vakcinacije, organizam psa se izlaže manjim količinama antigena, koji omogućuju imunom sistemu da prepozna patogene organizme kada se zaista nađu u telu i da počne da luči antitela kao sistem odbrane od bolesti. Na ovaj način organizam psa se priprema da se izbori sa patogenim stanjima kada se pojave, ili u najmanju ruku da smanji njihov uticaj.

 

 

 

Raspored davanja vakcina

 

Važna stvar kod vakcinacije pasa je da se pridržavate ustaljenog rasporeda u vakcinaciji. Postoje opšti protokol vakcinacije koji se primenjuje od perioda šteneta, pa sve do perioda odraslog psa. Naravno pri vakcinaciji najvažnija je konsultacia sa veterinarom, pošto ovaj protokol može da pretrpi određene izmene u zavisnosi od starosti vašeg psa, istorije oboljenja, okoline koja ga okružje i slično.

 

 

Vakcinacija štenaca

 

Generalno, vreme za prvu vakcinu kod štenca je u periodu između 6-8 nedelje života. Zatim se vakcine primaju u ciklusu od tri nedelje.Ovaj period vakcinacije se zavšava oko četvrtog meseca života, kada se prima poslednja  runda u ovom periodu vakcinacije.

 

 

 

Preporučeni raspored vakcinacije štenaca je sledeći:

  • 6-8 nedelja: obavezne-štenećak, parainfluenca, opcione- Bordetella (pseći kašalj)
  • 10-12 nedelja: obavezna- DHPP, opcione- Leptospiroza, Lajamska bolest, besnilo

DHPP je polivalentna vakcina koja štiti od parvovirusa, štenećaka, hepatitisa i parainfluence

  • godišnje: obavezne- protiv besnila, DHPP opcione- Koronavirus, Leptospiroza, Bordetella, Lajmska bolest

 

 

 

Neželjni efekti nakon vakcinacije

 

Neželjeni efekti kod vakcinacije pasa su veoma retki. Ipak, kao i kod ljudi, vakcinacija može dovesti do nekih propratnih efekata. Stoga preporučujemo da za vakcinaciju odaberete vreme kada ćete moći da nadgledate vašeg ljubimca i eventualno primetite neka neželjena dejstva. Groznica, gubitak apetita, dijareja, tromost, otečenost oko mesta uboda. Ipak ove pojave su prolazne i kratkog daha.

 

 

 

ZAKAŽITE TERMIN ZA VAKCINACIJU VAŠEG LJUBIMCA!