Blog

Blog, Veterinar, Zdravlje, Zdravlje psa

Tajni jezik pasa

March 9, 2019, Author: Gravida Veterinarska ambulanta

Da li ste ikada poželeli da vaš pas može da razgovara sa vama? Pa, zapravo i razgovara; samo ne rečima. Istraživanja pokazuju da psi imaju svoj način komunikacije sa svojim vlasnicima, kao i sa drugim psima.

Psi imaju jezik koji im omogućava da prenesu svoje emocionalno stanje i svoje namere drugima oko sebe. Iako psi koriste zvukove i signale, većina informacija koje šalju je preko njihovog govora tela, posebno njihovih izraza lica i položaja tela.

Svi vlasnici pasa će vam reći da njihovi četvoronožni članovi porodice govore svojim telima. Evo nekih tipičnih signala koje psi koriste:

Lice: Psi će se naborati ili izravnati čelo da bi pokazali zbunjenost ili odlučnost.

Oči: Pseće oči se razvedre kada gleda u stvorenje koje smatra prijateljskim. Kada se boji, njegove zenice se šire i njegove beonjače postaju izraženije.

Usne, zubi i jezik: Ako je vaš pas srećan ili želi da se igra, može povući svoje usne unazad i pokazati zube nalik osmehu. Ovo je gest koji je rezervisan samo za komunikaciju između ljudi i pasa; pas to neće raditi sa drugim psima.

happy-1845090

Uši: Ako su uši psa podignute, on je opušten ili sluša. Ako su povučene unazad verovatno pokazuje potčinjenost.

Rep: Nedavna studija pokazuje da način na koji pas maše repom pokazuje kako se on oseća. Ako se rep okreće desno, to je znak pozitivnih osećanja; mahanje ulevo ukazuje na negativna osećanja.

Kako psi međusobno razgovaraju

Psi su društvene životinje, a postoji i univerzalni jezik koji dele kada komuniciraju s drugim psima.

playing-puppies-790638

Udaranje šapom : Ovo je kao čovek koji se iznenada pojavljuje iza leđa i potapše nas. Ovaj gest stavlja psa pod nezgodan ugao, tako da je to takođe znak da pas veruje u psa sa kojim se igra.

Uzdizanje na  zadnje noge: Kada se psi popnu na zadnje noge, to je znak naklonosti. Često izgleda kao ples kada psi to rade zajedno dok se igraju.

Ujedanje : Opet, to je znak igre. Psi su pažljivi pri ovakvoj igri da bi izbegli osetljiva područja na drugoj životinji.

Spuštene prednje šape : To znači da ćemo se igrati. Međutim, to može biti i znak izvinjenja; to je način da se kaže: „Ups. Nisam mislio da se igram tako grubo. Nastavimo da se igramo! “

Beagle pup in play-bow with toy

Kao i njihovi ljudski vlasnici, psi vole da razgovaraju. Međutim, za razliku od telesnih signala, lajanje može predstavljati različite stvari različitim psima. Visina ili jačina laveža će se povećavati sa nivoom emocija psa.

Međusobno razumevanje

Često šaljemo naše pse na dresuru da ih naučimo kako da shvate šta želimo od njih. Ali oni isto tako moraju da nam kažu šta nam žele od nas, i to čine svaki dan. Mi jednostavno moramo da otvorimo oči, uši i srca da bismo razumeli šta pokušavaju da kažu.

Veterinarska ambulanta Gravida je tu da vašem ljubimcu pruži svu neophodnu negu i zdravstvenu podršku, kako bi mogli neometano da uživate u međusobnoj ljubavi.