Blog

Blog, Putovanje, Veterinar, Zdravlje

Putovanje sa kućnim ljubimcem

February 5, 2019, Author: Gravida Veterinarska ambulanta

Putujete sa Vašim kućnim ljubicem? Zanima Vas kako funkcioniše prevoz kućnih ljubimaca u inostranstvo? Pobrinite se da imate adekvatna dokumenta za Vašeg ljubimca kada putujete, kako bi i Vaš odlazak i povratak prošli neometano. Izdvojite dovoljno vremena pre putovanja kako biste se pobrinuli za medicinsku negu, kao i papirologiju vašeg ljubimca. Zapamtite da započnete proces na vreme.

Prva stanica - Vaša veterinarska ordinacija

Ako putujete u inostranstvo, obavestite svog veterinara o svojim planovima što je pre moguće. Zajedno, možete se pobrinuti da vaš ljubimac zadovoljava zahteve vaše zemlje odredišta i da je dovoljno zdrav da putuje. Zahtevi mogu da uključuju:

  • Analize krvi
  • Vakcinacije
  • Mikročipove za identifikaciju

Uz konsultaciju sa Vašim veterinarom dobićete sve neophodne informacije i usluge koje su Vam neophodne.

Kako leteti s vašim ljubimcem?

Pretpostavimo da se najčešće putovanje u inostranstvo obavlja avionskim prevozom. Avio-kompanije i zemlje često imaju različite zahteve, tako da budite sigurni da znate šta su njihovi konkretni zahtevi.

Različite avio-kompanije imaju različita pravila o tome kako funkcioniše prevoz kućnih ljubimaca u inostranstvo i da li i kako kućni ljubimac može putovati. U zavisnosti od avio-kompanije, Vaš ljubimac može putovati na Vašem letu bilo u kabini ili u teretnom prostoru. Potvrdite ovo unapred sa svojom avio-kompanijom.

0c4f820f780dd7e5f79b51eb497f7237--airline-prices-cheapest-airlines

U avio-kompanijama koje dozvoljavaju da kućni ljubimci putuju, u kabini su dozvoljeni samo mali psi i mačke koji mogu stati u specijalne nosače ispod sedišta. Njihovi vlasnici moraju se brinuti o njima tokom čitavog putovanja. Neke avio-kompanije možda ne dozvoljavaju njihovo prisustvo u kabini i prevoze ih kao teret u zagrejanom i ventilisanom prostoru. Mačke i psi mogu putovati i bolje se odmoriti na ovaj način, jer je prostor tiši i tamniji.

Utovar i istovar može biti najstresniji deo putovanja za životinje. Razmotrite ove savete:

 

  • Naviknite svog ljubimca na nosiljku pre leta.
  • Potrudite se da letovi budu direktni.
  • Izaberite vreme polaska i dolaska kako biste izbegli ekstremnu toplotu ili hladnoću. Na primer, planiranje noćnog dolaska na vruću destinaciju može biti bolje za Vašeg ljubimca.
  • Konsultujte svog veterinara. Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj obeshrabruje upotrebu sedativa ili sredstava za smirenje, jer bi mogli da škode zdravlju životinje dok je u letu.
  • Prošetajte svog ljubimca pre nego što krenete od kuće i ponovo pre nego što se prijavite.
  • Ukoliko je Vašem ljubimcu dozvoljen boravak u kabini, prijavite se na let što je kasnije moguće kako biste smanjili stres.
  • Ako će vaš ljubimac biti prevezen kao teret, rano se prijavite kako bi mogao da bude smešten na tihom i slabo osvetljenom delu aviona.

Putovanje autom

Ukoliko se prevoz kućnih ljubimaca u inostranstvo obavlja autom imamo takođe neke savete za Vas.

Automobil je obično najbolji način za putovanje sa psima. Ako posedujete vozilo, šanse su da se Vaš pas vozio u njemu je vrlo velika. Ako ne, sada je vreme za početak. Neki psi imaju nervozu zbog vožnje u automobilu. Što su iskustva vašeg psa pozitivnija, veća je verovatnoća da će uživati u vožnji.

dog-car

Ako se Vaš pas samo vozi u kolima za veterinarske posete, a on ne voli veterinara, njegova anksioznost je razumljiva. Pokušajte da ga odvedete na kratke, česte vožnje automobilom koje završavaju u parku, prodavnicu za pse (gde će dobiti igračku ili poslasticu) ili neko drugo prijatno mesto. Ako se pas ne prilagodi automobilu, putovanje nije dobra opcija. Ako morate povesti psa na dugu vožnju automobilom, pitajte veterinara o mogućim anti-anksioznim lekovima koji mogu učiniti putovanje lakšim za sve. U suprotnom, trebalo bi da potražite druge opcije. Zapamtite, lekove treba koristiti pažljivo.

Ako ste odlučili da se Vaš pas može nositi sa dugim putovanjem automobilom, pobrinite se da preduzmete sve neophodne mere predostrožnosti.

Što se tiče mačaka većina njih ne voli da putuje automobilima, tako da ih, kako za vašu sigurnost, tako i za njihovu, držite u nosiljci ( tranporter) za mačke. Važno je osigurati stabilnost ove nosiljke u automobilu tako da se ne pomera i ne povređuju Vašu mačku. Učinite to tako što ćete vezati sigurnosni pojas oko prednje strane nosača.

cat-carrier

Uverite se da je vaš ljubimac dovoljno zdrav da može da podnese duže putovanje. Ako imate bilo kakve nedoumice, razmislite o ostanku Vašeg ljubimca sa prijateljem od poverenja ili članom porodice za vreme Vašeg putovanja.