Blog

Blog, Prevencija, Veterinar, Zdravlje

Prevencija od krpelja

February 3, 2019, Author: Gravida Veterinarska ambulanta
prevencija od krpelja

Proleće će uskoro stići i zajedno s njim fokus na prevenciji od krpelja. Krpelji vole umerenu temperaturu i  vlažnu klimu proleća i jeseni. Krpelji mogu prenositi brojne bakterije koje mogu izazvati bolesti kod pasa, mačaka i ljudi. Prevencija protiv ujeda krpelja je naša prva odbrana od izbegavanja ovih bolesti. Kombinacija kvalitetne prevencije od ujeda krpelja kao i izbegavanje područja gde se krpelji mogu naći može pomoći u sprečavanju širenja bolesti koje prenose krpelji.

Napravite zonu sigurnu od krpelja u svom dvorištu

Vlasnici kućnih ljubimaca mogu pomoći u sprečavanju izlaganja krpeljima tako što će načiniti nekoliko jednostavnih koraka u svom dvorištu. Krpelji se obično nalaze u visokoj travi  ili zapuštenim delovima dvorišta. Uklanjanje naslaga lišća služi za eliminisanje zajedničkog skrovišta krpelja. Šišanje visoke trave i četkanje oko kuće smanjuje broj mesta za sakrivanje krpelja. Kosite travnjak često da bi trava bila kratka. Držite opremu za dvorište ili igranje dalje od ivice dvorišta i drveća. Krpelji ne mogu da se kreću preko šljunka ili drvene strugotine. Tri metra široka barijera drvne strugotine ili šljunka između vašeg dvorišta i šumovitih područja može sprečiti ulazak krpelja u vaše dvorište.

Proveravajte redovno svog ljubimca

Mnoge bakterije koje kućni ljubimci mogu dobiti od krpelja ne šire se odmah nakon ujeda krpelja. Brzo uklanjanje može biti veoma važan korak u prevenciji. Što duže krpelj ostaje vezan za vašeg ljubimca, veći je rizik da se vaš ljubimac zarazi infekcijom kao što je lajamska bolest. Proverite svog ljubimca svakodnevno naročito nskon dužeg boravka na otvorenom.

 

 

 Odmah uklonite krpelje. Pinceta može biti najsigurniji oblik uklanjanja. Ako nemate na raspolaganju komplet pinceta ili nekog drugog alata za uklanjanje krpelja, prekrijte prste tkaninom ili rukavicom pre uklanjanja krpelja. Bakterije iz krpelja vas mogu zaraziti ukoliko imate posekotine na rukama.

Proizvodi za prevenciju

Mnogi kvalitetni proizvodi za prevenciju od krpelja su dostupni za kućne ljubimce. Ovi proizvodi se mogu primenjivati lokalno, nositi kao ogrlica ili dati kao oralni proizvod. Posavetujte se sa našim veterinarima o najboljim opcijama za vašeg ljubimca. Neki od proizvoda koje nalazite u prodavnici kućnih ljubimaca možda nisu toliko efikasni za prevenciju od krpelja. Primena ovih proizvoda u odgovarajuće vreme tokom cele godine je takođe veoma važna. Obratite posebnu pažnju na preporuke proizvođača u vezi sa ponovnim doziranjem proizvoda. Neki se ponovo daju za trideset dana, dok se drugi daju na dvanaest nedelja ili šest do osam meseci. Efikasnost ovih proizvoda u mnogome zavisi od određenog vremena njihove primene.