Blog

Blog, Kuce i mace, Ljubimci, Veterinar, Zanimljivosti, Zdravlje

Da li znate sve razlike između pasa i mačaka?

April 12, 2019, Author: Gravida Veterinarska ambulanta
razlika između pasa i mačaka

Koliko razlika između pasa i mačaka možete uočiti? Zapravo, razlika između pasa i mačaka možda neće biti tako lako uočljiva kao što mislite.

 

Ako tražite prijatelja za trening, mačka možda nije vaš najbolji izbor. Iako je poznato da su mačke agilne i da će povremeno provoditi vreme igrajući se sa vama, nije poznato da su previše „atletski“ nastrojene. Psi su, s druge strane, veoma pogodni za vežbanje. Mnoge pasmine uživaju u trčanju i planinarenju, i radosno će krenuti na svaki vaš trening ili putovanje.

blog 2

Vreme provedeno u zabavi sa psima i mačkama će se drastično razlikovati. Dok mnogi psi uživaju u igri bacanja i donošenja stvari, mačke će vas najčešće bledo pogledati kada bacite lopticu, a potom se okrenuti i otići, bez i najmanje želje da vam se pridruže u igri. Mačke su noćne životinje i vole noćne aktivnosti, za razliku od pasa koji će u to vreme najverovatnije bezbrižno hrkati.

Poimanje pripadnosti se razlikuje

Psi su članovi čopora i kroz istoriju su uvek živeli u grupama. Zbog toga, oni vide svog „roditelja“ kao vođu čopora, tražeći naređenja i pažljivo ga prateći. Psi imaju tendenciju da rade zajedno da bi obavili stvari, tako da će se vaš pas uključiti u vaše svakodnevne rutine kao način da se poveže sa vama. Mačke su sa druge strane samotni lovci. One su veoma nezavisna stvorenja, i često se ne oslanjaju na svoje ljude u velikoj meri, osim zbog svojih osnovnih potreba za hranom ili čistom kutijom za nuždu. Dovoljne su same sebi satima. Da biste se povezali sa mačkom, često morate da napravite prvi korak. Ipak to što nisu životinje čopora ne znači da ne uživaju u nežnom maženju po leđima.

Ponašanje je jedna od glavnih razlika ove dve vrste

Tokom dana vaš pas je aktivan i razigran. Iako može povremeno da dremne, on više voli da bude uz vas. Mačka, s druge strane, spava daleko od dnevnog svetla, preferirajući da postane najaktivnija neposredno pre nego što vi krenete na spavanje . Mačke su najrazigranije uveče, ali ima mnogo mačaka koje tokom dana izdvoje vreme za svoje vlasnike. Rutina pomaže da se vaša mačka više uključi u svakodnevni raspored. Jedna od glavnih razlika između pasa i mačaka je način na koji se oglašavaju. Vaš pas će lajati, zavijati ili režati, dok mačka mjauče ili prede. Kada daju signale upozorenja, mačke će često savijati svoja leđa, a dlaka na leđima će se nakostrešiti. Psi će pokazivati upozorenje keženjem zuba i fiksiranjem pogleda. Obe životinje obično stvaraju zvukove, kada upozoravaju drugu životinju ili čoveka da zadrže svoju udaljenost.

blog 1

Ponašanje je teško uporediti, jer, kao i ljudi, ponašanje i ličnost psa i mačke mogu se jako razlikovati. Neke mačke su ekstrovertne; drugi psi su introvertni. Vrste i pasmina unwkoliko određuju ponašanje. Ostatak je prepušten njihovoj individualnoj ličnosti i faktorima okruženja koji se menjaju svaki dan.

Lov na hranu

Psi i mačke uživaju u jelu. Međutim, mačke moraju uzimati manje i češće obroke od pasa. Važno je dobro razumeti nutricionističke potrebe vašeg ljubimca. Razgovarajte sa svojim veterinarom kako biste odredili savršen plan obroka za vašeg krznenog prijatelja.

 

Kandže su dokaz razlike između pasa i mačaka. Kandže vašeg psa su tuplje od mačijih, jednostavno zato što su češće napolju, a zemlja po kojoj hodaju tupi kandže. Mačka ima veoma oštre, uvučene kandže koje se koriste za zaštitu i kačenje za stvari, kao što je na primer nešto na šta se treba popeti.

blog 3

Psi i mačke mogu biti odlični lovci. Međutim, način na koji pristupaju svom plenu je vrlo različit. Mačke su penjači i koriste svoje kandže za penjanje na drveće, a zatim bez napora skakati s visokih mesta. Psi su zemaljska stvorenja. Dok su neki poznati po skakanju, veće su šanse da psi iskoriste svoj nos kako bi pronašli plen ili brzinu da ga uhvate.

Mačke ne podnose lekove dobro koliko psi

Psi su sličniji ljudima nego mačke, tako da ima više ljudskih lekova koji su bezbedni za pse nego  za mačke”. Na primer, mačke imaju vrlo malo enzima jetre koji je potreban da bi se razgradili lekovi protiv bolova. Zbog nemogućnosti da se lek probavi na adekvatan način, on u organizmu mačke može da postane toksičan.

Probava kod mačaka se značajno razlikuje

Mačke su sklone bolesti masne jetre, kada uzimaju manje kalorija nego što im je potrebno za održavanje telesne težine. To je zbog jedinstvenog metabolizma jetre u mačkama, jer jetra nije izgrađena da efikasno pretvori masti u energiju.

blog 4

Ako vaša mačka koja ima koje kilo viška prestane da jede iz bilo kojeg razloga (bolest, stres, itd.), njeno telo počinje razgrađiuje masne naslage za energiju da bi dobilo energiju. Kod mačke ili normalne težine  jetra pretvara masnoću u energiju, a životinja gubi težinu tokom ovog procesa, ali kod mačke sa prekomernom težinom, razgradnja masti se odvija prebrzo višak masti odjednom odlazi u jetru. 

Kako se mast nakuplja u ćelijama jetre, to može dovesti do oštećenja jetrenih ćelija i bolesti jetre. Stoga uvek budite sigurni da vaša mačka unosi dovoljno kalorija, jer za razliku od psa, mačka ponekada neće jesti sama.