Blog

Blog, Veterinar, Zdravlje psa

Da li pse treba oblačiti zimi? 5 zabluda i činjenica

January 9, 2019, Author: Gravida Veterinarska ambulanta

Zimska odeća za pse je beskrajno simpatična. Ali da li zaista postoji opravdani razlog da psi nose jaknice ili džempere?

Zimsko doba, vreme kada svi iz plakara izvlačimo najtoplije jakne i odeću, kao pomoć u borbi protiv hladnoće. Ali postavlja se pitanje da li treba dodatno utopliti i našeg ljubimca?

U novom tekstu vam donosimo zablude i činjenice o  ovom pitanju.

hoodie-2944916

Zabluda: Svi psi treba da nose odeću da bi se zaštitili od hladnoće

Činjenice: Prvo pitanje koje nam pada na pemet je da li baš svaki pas ima potrebu za dodatnim utopljavanjem tokom zimskih meseci? Odgovor na ovo pitanje je negativan. Nemaju svi psi potrebu za odećom tokom zime. Psi sa kraćom dlakom, štenci i stariji psi, kao i psi sa određenim zdravstvenim problemom svakako imaju korisit od dodatnog utopljavanja. Trebalo bi pronaći adekvatnu odeću za psa koja utopljava vrat i stomak, kao i onu koja omogućava utopljavanje predela od vrata do repa.

 

Zabluda: Svi psi mogu da se priviknu na nošenje odeće

Činjenice: Ne reaguju svi psi isto na prsluk ili odelce, i ne mogu svi podjednako isto da se navniknu. Iako mnogim kucama dodatno utopljavanje tokom hladnih zimskih dana dobro dođe, ipak postoje i oni koji nikako na ovo ne mogu da se naviknu. Najbolji način je da kao probu par dana pokušate u kući da im obučete odelce na nekoliko minuta. Ukoliko naiđete na stalni otpor najbolje je da batalite ovu ideju.

 

Zabluda: Veći psi nemaju potrebe za odelcem ili prslukom

Činjenice: Neke veće pasmine su obdarene gušćom dlakom ili debljom kožom. Sa druge strane postoje i one vrste kojima bi odeća u zimskom periodu svakako godila. Neke vrste su mnogo osetljivije na hladnoću, tako da bi njima dobordošao još jedan sloj za grejanje zimi.

dog coat 2

Zabluda: Odelo za psa mora da bude pripijeno uz telo kako bi ga grejalo

Činjenice: Kao što je i vama neophodno da vam odeća bude udobna i da vam omogućava lagodnost pokreta, tako je i sa vašim psom. Odelce, dakle, treba da bude prave veličine, ali nikako tesno. Vodite računa da ne postoje neki dodaci koji bi iritirali psa, poput rajsferšlusa ili neke druge aplikacije. Idealna varijanta bi bila ako možete da isprobate odelce pre kupovine.

 

Zabluda: Važno je obući psa u bilo šta

Činjenice: Ovo i nije baš istina. Veoma ja važan kvalitet odela koje kupujete svom psu. Poželjno je da odelce bude vodootporno po mogućstvu. Upravo ovakvo odelce će omogućiti vašem psu bezrbižnu šetnju, bez vaše brige da li će se zavlačenje po snežnom žbunju ili trčanje pokvasiti vašeg ljubimca i dovesti do toga da mu bude hladno.